Dani evropske baštine IZLOŽBA PRIRODNJAČKOG MUZEJA

01 Okt 2018 u 19:00
Dani evropske baštine IZLOŽBA PRIRODNJAČKOG MUZEJA

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2018 EVROPSKA GODINA KULTURNOG NASLEĐA - UMETNOST DELjENjA 
TRI BOJE VINA – ČOVEK I VINO
IZLOŽBA PRIRODNjAČKOG MUZEJA 
Autori: dr. Desa Đorđević Milutinović i dr. Aleksandra Maran Stevanović 
CENTAR ZA KULTURU „VLADA DIVLjAN“ MULTIMEDIJALNA SALA 01.10.2018. GOD. U 19,00 Č.

Vino je kultno piće, statusni simbol, pečat civilizacijskog uzdizanja.... i upravo naša, pomalo neobjašnjiva, opčinjenost jednim prevrelim grožđanim sokom ukazuje koliko smo zapravo vezani za Prirodu i prirodne procese. 
Na izložbi ćete saznati kako je čovek od divlje loze „stvorio“ pitomu. Koje su osnovne razlike između belog, crnog i crvenog vina. Zašto je to neobično „pivo sa planina“ u Asiriji postalo statusni simbol, a u Antičkoj Grčkoj filozofsko piće. Šta je to „đavolsko vino“ i kako je ugljen dioksid proslavio pokrajinu Šampanj.
Međutim, uprkos toj jedinstvenoj i neraskidivoj vezi između vina i civilizacije, kao i hiljadama godina dugoj praksi vinske industrije, ipak moramo sebi priznati da ovaj napitak ne bi nikada nastao da nije same Prirode, jer za svako vino, bilo da je ono dobro ili loše, nije neophodno ništa drugo do samo jedna biljka i jedna gljiva, ili drugim rečima nema vina ni dobrog ni lošeg bez vinove loze i kvaščevih gljivica. A alhemija Prirode koja bez razlike utire put svim vinima ovoga sveta poznata je pod nazivom alkoholno vrenje i u potpunosti je prirodan proces. Sve ostalo što se „vrti“ oko ove tamne tekućine koju ljudi ponekad plaćaju zlatom a ponekad i životom, jednostavno su nus-produkti velikog dela same Prirode. 
Dizajn panoa: Andrija Nježić

Saradnici: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka: Maša Vukanović ; Narodni muzej: Vera Krstić, Deana Ratković i Petar Petrović; Univerzitetska biblioteka: Vuka Jeremić; Prirodnjački muzej: Boris Ivaničević; Jelena Lutrov; Vesna Marjanović. 

Crteži Vitis vinifera: Bora Milićević.

/Izložba traje od 01.-10.10.2018. god. /
ULAZ JE SLOBODAN, DOBRODOŠLI!