Dokumetarni film "BOMBA" u okviru BELDOCS-a

12 Maj 2017 u 19:00
Dokumetarni film "BOMBA" u okviru BELDOCS-a

U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS biće prikazana projekcija filma "BOMBA" 12.05.2017.godine u 19:00h u Velikoj dvorani.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Centra za kulturu "Vlada Divljan". Radno vreme blagajne je od 18h do 21h. Cena ulaznice za sve filmske projekcije je 250 dinara.Telefon za infomacije  011/276-45-26 i 069/872-86-54​.

O filmu:

Asocijativna istorija atomske bombe, ispričana kroz mešavinu paralelno prikazanih arhivskih i savremenih snimaka, pri tom namerno izbegavajući striktnu hronologiju.  Mašina smrti slavi se na bombastičnim vojnim paradama nuklearnih sila, dok filmski materijal pokazuje kako bomba nije izgubila ništa od svoje moći i perverzne fascinacije,  prikazuje Indijce, Severne Korejce i Britance kako u vojnim uniformama visoko podignutih glava paralelno marširaju.  Iznova i iznova, oblaci u obliku pečurke viđeni su kako eksplodiraju na nebu, emitujući sjajne bljeskove tokom atomskih proba sa svinjama, ovcama i majmunima izvedenim u pustinji Nevada ili daleko na otvorenom moru.  Film ne sadrži nikakav komentar;  njegova eksperimentalna montaža za cilj ima  da ustanovi veze i ohrabri nas da stanemo i razmislimo. Koristeći arhivske snimke iz ere u kojoj su filmovi koji su edukovali gledaoce kako da se ponašaju u slučaju nuklearne eksplozije prikazivani na američkoj televiziji, ’Bomba’ nas podseća na vreme kada se naivno verovalo da radijacija može da se ukloni deterdžentom. Film koji za cilj ima da provocira i uznemiri gledaoca. Apel svima nama da ne odustanemo od sna o svetu bez nuklearnog oružja.

Režija: Kevin Ford, Smriti Keshari, Eric Schlosser
Musika: The Acid
Umetnički direktor: Stanley Donwood
Animacija: The Kingdom of Ludd
Producenti: Smriti Keshari, Eric Schlosser
Montaža: Kevin Ford

Festivals:
Tribeca Film Festival, Berlin Film Festival