Izložba "Karavan kovačičke naive"

27 Mar 2017 u 20:00
Izložba "Karavan kovačičke naive"

Izložba slika, preko 50 radova rodonačelnika naivne umetnosti u Srbiji pod naslovom "Karavan kovačičke naive"  otvorena je 27.marta u 20.00 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan", galeriji "Potkovica".

Naivna umetnost iz Kovačice ili kovačička naiva je naziv za školu naivne umetnosti koja se razvila na prostoru današnje istoimene opštine. Kovačica ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva i predstavlja svojevrsni centar naive. Ovo malo mesto duže od četrdeset godina zadivljuje svet svojom umetnošću, a posebno slikarstvom. Godine 1939. Martin Paluška i Jan Sokol otkrivaju svoju ljubav prema slikarstvu, a kasnije se njima priklanjaju drugi i 1951. godine na čelu sa Vladimir Bobošem osnivaju prvu likovnu sekciju. Osnivači kovačičke škole bili su: Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i Zuzana Halupova. Godine 1952. dvanaest kovačičkih slikara izlaže slike prilikom proslave 150 godina dolaska Slovaka na prostore Vojvodine.

Karakteristika naivne umetnosti iz Kovačice je snažna boja. U svojim delima svaki od kovačičkih slikara donosi nešto posebno za ovaj pravac. Svaki od njih ima svoj stil i prepoznatljivo slikarsko pismo. Motivi ovih umetnika su uglavnom iz života i rada u seoskoj sredini. Posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju i uživaju u radovima ovog posebnog slikarskog pravca unutar umetnosti u periodu od 27. do 31. marta.

Dobrodosli. Ulaz je slobodan.