Opera "SEVILJSKI BERBERIN"

29 Dec 2017 u 12:00
Opera "SEVILJSKI BERBERIN"

SEVILjSKI BERBERIN

Komična opera Đoakina Rosinija

29. decembar 2017. u 12:00 časova, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ Palilula

Dramaturg i reditelj: Aleksandar Nikolić

Vokalni pedagozi: Jasmina Trumbetaš i Jelena Vlahović

Producent: Nenad Milošević

Libreto: Č. Sterbini po De Bomaršeovoj drami

ULOGE:

Figaro, seviljski berberin: Stefan Pavlović

Rozina: Jovana Čurović

Grof Almaviva: Stevan Karanac

Don Bartolo: Miloš Đuričić

Berta: Ivana Živadinović

Don Bazilio: Strahinja Đokić

Klavirska saradnja: Nada Matijević

Reditelj: Aleksandar Nikolić

Asistent reditelja: Jovana Ikonić

RADNjA

Rozina, mlada devojka, zaljubljena je u grofa Almavivu, mladog i lepog, koji peva pod njenim prozorom želeći da joj se približi. Ali, Rozinu čuva stari doktor Bartolo, koji želi da se njome oženi, i ne dozvoljava joj da izlazi iz kuće. Figaro, lični berberin Bartolov, pomaže mladima da se upoznaju, predstavljajući Almavivu kao učitelja pevanja. I dok Figaro brije Bartola, Rozina i Almamiva se dogovaraju o svojoj budućnosti.

MINISTARSTVO PROSVETE ,NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Projekat umetničkog udruženja «JeNeJArt»

DŽEPNA OPERA

JeNeJArt je pokrenuo projekat Džepna opera,koji je namenjen učenicima osnovnih škola i široj publici kao osnov upoznavanja sa ovom vrstom umetnosti i najkompleksnijeg muzičkog oblika. Nedovoljna je obaveštenost o tome da je klasična muzika i opera nešto što je dosadno i nerazumljivo. Deca često imitraju operske pevače ,smeju im se,misleći da je to pevanje rogobatno i smešno,a u pravo to rade zbog nedostatka obrazovanja u školama i vaspitanja kod kuće.Kroz projekat ,učenici osnovnih i srednjih škola upravo nadoknađuju obrazovno-vaspitne potrebe čime se razbija fama i predrasuda o gore navedenom.

Osnovni cilj ovog projekta je da kroz praćenje skraćene verzije operskog dela i objašnjenja istog,učenici direktno budu uključeni u proces stvaranja operskog dela,jer će od naratora dobiti sve potrebne informacije (istorijske činjenice,istorijski likovi),a od vokalnih pedagoga dobiće objašnjenje kako funkcioniše vokalni aparat,šta je govor a šta pevanje.Na taj način učenici će biti podstaknuti da razvijaju svoje sposobnosti i interese u budućnosti i da se usmeravaju ka profesijama koje su retke. Sekundarne ciljne grupe su svi mladi koji će kroz digitalne i mas medije biti upoznati sa ovim projektom. Na taj način među širom ciljnom grupom popularizujemo operu, ali i profesori će kroz ovaj projekat biti podstaknuti da menjaju uvrežene načine rada, dugotrajna dosadna predavanja ,nego kroz puštanje određene,izabrane muzike i objašnjavanjem kako je nastala i od koga ,učenici će zavoleti ovu vrstu muzike i časovi će biti zanimljiviji.

Rezultati projekta: upoznavanje učenika sa ovim oblikom umetnosti, kreiranje posebnog muzičkog ukusa kod najmlađe publike i njihovo podizanje svesti za isto, kao i obrazovno-vaspitna mera u cilju izjednačavanja naše dece sa decom u celom svetu i pristup kvalitetnoj umetnosti. Promocija ozbiljne muzike među nastavnim kadrom i pomoć njima u uvođenju i proširenju muzičke delatnosti u sam predmet muzičko vaspitanje. Isto tako, velika medijska promocija ima za rezultat upoznati širu ciljnu grupu kao i njihove roditelje o značaju ozbiljne muzike za razvoj deteta i vaspitanje u okviru porodice.

Kratkoročni rezultati su da se posle svake male Džepne opere nešto novo naučilo,ostalo u svesti svakog učenika,želja da se ponovo čuje isto i razmišlja o tome da je i to put za svestrano obrazovanje.Dugoročni ciljevi su podizanje svesti o visokoj kulturi,edukacija, izgrađivanje kriterijuma ,opredeljenje za buduću profesiju –vlasuljari,dekorateri-deficitarna zanimanja.

O nama

Udruženje JeNeJArt sa sedištem u Beogradu osnovano je od strane naših renomiranih umetnica Prvakinja opere Jasmine Trumbetaš Petrović i Jelene Vlahović. Dugogodišnjim radom na domaćim i inostranim muzičkim scenama ove umetnice imaju za cilj da svoje dugogodišnje iskustvo i znanje za znanje prenesu na mlada pokolenja i približe opersku umetnost svima onima kojima to nije dostupno i koji do sada nisu imali prilike da je čuju i vide.

Seviljski berberin je upravo jedna od predstava koja pripada projektu Džepna opera a koju je JeNeJArt osmislio u cilju decentralizacije umetnosti i približavanja onima kojima je opera dosad bila uglavnom nedostupna

Jedna od prvih organizacija koja je ta nastojanja prepoznala i podržala jeste upravo Opština i Turistička organizacija Vrnjačke Banje,zatim KC Rakovica,Lazarevac, Trstenik,Palilula,Dadov..

Jasmina Trumbetaš-Petrović ,rođena je u Beogradu gde je uporedo sa studijama slavistike učila pevanje kod profesora P. Androvića u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ a zatim magistrirala na FMU kod profesorke R. Bakočević. U angažmanu Opere Narodnog pozorišta u Beogradu je od 1993. a Prvakinja opere od 2002.

Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu, kako tokom studija, tako i za tumačenje uloga: Aida, Toska, Margareta... Tokom karijere sarađivala je sa mnogim domaćim i inostranim umetnicima i nastupala i na inostranim scenama pevajući Aidu, Leonoru, Madam Baterflaj,Tosku u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Koreji, Mađarskoj, Portugaliji, Grčkoj itd. Do sada je ostvarila niz uloga sopanskog faha: Toska , Aida,Desdemona,Amelija,Elizabeta, Adriana,Leonora, Tatjana, Baterflaj, Mimi, Mikaela, Hasanaginica....,ali i koncertni repertoar:Requiem Verdija,Dvoržaka,Bramsa,Mocarta,Betovenova misa, Rahmanjinova zvona, Vaskrsenje Hristića,dela Janačeka, Pergolezija,Honegera...

Za ulogu Toske 2014 dobila je nagradu od Udruženja muzičkih umetnika Srbije i proslavila 20 godina umetničkog rada . Od 2015. sarađuje sa IMVAJ – majstorskim kursom za pevače u Jerusalimu kao vokalni pedagog.

Jelena Vlahović, mecosopran

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, trideset godina jedan od vodećih mecosoprana sa velikim uspehom tumači dramske likove u svom fahu: Karmen, Amneris, Acučenu, Ulriku, Marinu, Herodijadu i mnoge druge. Neguje i koncertni repertoar, nastupala je u izvođenjima Mocartovog i Verdijevog Rekvijema, Malerove Druge simfonije, Rosinijeve Stabat mater i mnogim drugim. Neguje i solo pesmu, a oduvek se naročito zalagala za izvođenje dela domaćih autora. Nekoliko godina se bavi uspešno i pedagoškim radom. Članica je Upravnog odbora takmičenja i masterklasa IMVAJ u Jerusalimu, gde već treću godinu zaredom radi sa mladim pevačima iz raznih zemalja Evrope i sveta. Gostovala u zemljama regiona i sveta.