Promocija knjige "POVRATAK"

02 Dec 2017 u 18:00
Promocija knjige "POVRATAK"

"Мало је уметничких дела која се на суптилан начин баве ратом у бившој СФРЈ и његовим последицама. Углавном су то пројекције насиља које се догодило, разорене људске судбине: како у књижевности, тако и на филму и у позоришним драмама. Стела је ризиковала и написала нешто сасвим супротно.

У овом роману ликови не излазе као поражени, него као победници. Не клече пред животом, него га живе и стварају сами како најбоље умеју. Ово нису ликови са маргина, не траже оправдања за своје животне неуспехе у прошлости, не улазе у мрак, алкохолизам, наркоманију... не препуштају се тамној страни живота.Траже светлост у тами, траже излаз. Овај роман представља борбу која не сме да стане.

„Повратак“ може да буде посматран као одисеја. Кроз живот двоје наизглед обичних дечака и девојчице провлачи се успон, пад и повратак на ноге целе једне генерације коју је у најсуптилнијим тренуцима живота додакао рат. У тренуцима када је требало да буду безбрижни, они су осетили и страх и глад. Али они и даље плове морима живота тражећи излаз, без обзира на Посејдонове замке."

Братислав Петровић, писац (извод из рецензије)